SI | EN
Spominski album, namenjen vsem posvojenim otrokom in njihovim staršem, na zelo prikupen način opozarja na pomembnost načrtovanja in priprav pred prihodom novega družinskega člana v družino ter kasnejšega spremljanja razvoja in tkanja medsebojnih odnosov.
Iz knjižice vseskozi izžareva duh avtorice in njene osebne izkušnje posvojitve, saj se je s filigransko natančnostjo in hkrati srčnostjo lotila zasnove knjige na način, da se za posvojenega otroka pripravlja prostor tako v srcih posvojiteljev kot v njihovem življenju. Ob tem pa je v poglavja družinskega albuma zelo premišljeno vtkala tudi prostor za informacije o otrokovi biološki družini in njenih značilnostih.  Tako na nevsiljiv način opozori na pomembnost teh informacij za otroka, saj mu bo le tako omogočeno odraščanje v zdravo osebnost, brez nenehnega iskanja manjkajočega koščka sebe.  Ob tem pa kot vneta zagovornica otrokovih pravic ni pozabila na pomembnost otrokovega sodelovanja, in sicer najprej s pomočjo pripovedi staršev in fotografij, kasneje pa tudi z lastnimi prispevki.
Zato avtorici Katarini izrekam iskreno pohvalo, ker je zasnovala tako kreativno podlago za postopno – korak za korakom - nastajanje zgodbe o družini,  s čimer omogoči otroku, da aktivno sodeluje in si ustvari realen pogled v celotno dogajanje, če bo kdaj kasneje iz vsega tega želel sestaviti verodostojen mozaik svojega življenja.
Naj zaključim z mislijo Antoinea  de Saint- Exuperya, ki korake primerja s kamenčki, in pravi, da je od nas odvisno, »ali bomo iz vsakdanjih korakov naredili čudovit mozaik ali pa le kup kamenja«. Menim, da upravičeno lahko pričakujemo, da bo ta knjižica pripomogla h graditvi čudovitih družinskih mozaikov, ki jim bodo v ponos in oporo.
mag. Martina Jenkole, 
vodja projekta Zagovornik – glas otroka,
Varuh človekovih pravic RS


Get your BabyBook:
Get your Adoption BabyBook:

Design & production by: MMVisual