SI | EN
Katarina Tomšič (1988) je pokazala, da je socialna tematika, predvsem posvojitve, njeno področje že v srednji šoli. V 3. letniku je namreč pri predmetu sociologije s svojo seminarsko nalogo z naslovom Posvojitev otrok sodelovala na natečaju za mlade raziskovalce, za kar je prejela tudi priznanje Mestne občine Ljubljana in pohvalo profesorice za sociologijo za posebno prizadevnost pri predmetu.
Oktobra istega leta je sodelovala tudi pri postavljanju prvih temeljev danes uspešnega projekta Zagovornik – glas otroka pod okriljem Varuha človekovih pravic in bila ena izmed govornikov na okrogli mizi v Državnem zboru ter aktivno sodelovala tudi v projektnih skupinah. Njen prispevek na temo zagovorništva je bil vključen v zbornik in kasneje tudi v gradivo za izobraževanje zagovornikov otrok.
Leto kasneje si je isto temo izbrala tudi za maturitetno seminarsko nalogo in se vanjo poglobila iz pravnega vidika.

Razlog za zanimanje za tematiko posvojitev izhaja iz njene osebne izkušnje, saj je bila tudi sama posvojena. Njena posvojitev pa je bila precej neuspešna, saj je njeno življenje pri posvojiteljih trajalo le do njenega 13. leta. Od 14. leta dalje je živela v drugi obliki socialnega starševstva, zelo poznani pri nas v Sloveniji – rejništvu. Rejnike pa si je pri svojih štirinajstih letih poiskala kar sama.

Po končani srednji šoli je šolanje nadaljevala na Ekonomski fakulteti, čeprav je bilo njeno zanimanje precej daleč od ekonomskih številk. Največje veselje je našla pri delu z ljudmi, saj je bila kar nekaj let zaposlena kot stevardesa, kar je morala nato zaradi zdravstvenih razlogov opustiti. To je vodilo v začetek intenzivnega posvečanja tematiki socialnega starševstva, predvsem posvojitev v okviru Humanitarnega kluba posvojencev AS – Adoptee's Society, ki ga je skupaj še z 2 odraslima posvojencema ustanovila novembra leta 2009.


27. Novembra, dve leti kasneje je organizirala prvi dobrodelni koncert v Bohinjski Bistrici, kjer je tudi predstavila koncept svojega novega projekta – izdaja spominskega albuma za posvojene otroke.Le-ta je nato izšel maja 2012 pod naslovom: Naših prvih 1095 korakov in je bil tudi uradno predstavljen na dobrodelnem koncertu v juniju 2012.
Projekt so podprli številni strokovnjaki iz področja socialnega dela, posvojitev, itd.:


  • Mag. Ana Vodičar, Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve, Direktorat za družino
  • Prof. Dr. Darja Zaviršek, Fakulteta za socialno delo v Ljubljani
  • Mag. Martina Jenkole, vodja projekta Zagovornik – glas otroka, Varuh človekovih pravic RS
  • Vlasta Nussdorfer, Varuhinja človekovih pravic in predsednica društva Beli obroč Slovenije
  • Dr. Suad Numanović, Minister, Ministrstvo za socialno delo v Črni Gori
  • Svetlana Sovilj, svetovalka za zaščito otrok, Ministrstvo za socialno delo v Črni Gori
  • Zoran Janković, župan mestne občine Ljubljana
  • Vuka Golubovič, župan občine Berane, Črna GoraNa svoj rojstni dan, 26. aprila 2012, je v Ljubljani otvorila še pisarno za pomoč pri urejanju dokumentacije pri mednarodnih posvojitvah, katere namen je bil združiti vse birokratske postopke na istem mestu (overitve, prevodi, potovanja,…). Julija 2013 se je odločila zapreti pisarno.

Od 1. maja 2012 piše tudi prvi slovenski blog na temo posvojitev, ki si ga lahko preberete na: katarinatomsic.blogspot.com in, kateri ima mesečno v povprečju kar 7.000 ogledov.

21. julija 2012 je bila povabljena na obisk svojega rodnega mesta Berane (Ivangrad) v sklopu proslave ob dnevu občine, da zaključi proslavo s svojim nagovorom. Ob tej priložnosti je nagovorila tudi predsednika Črne Gore ter mu izročila svojo knjigo. Takratni obisk v Črni gori pa je izkoristila tudi za udeležbo na seminarju na temo implementacije Rejništva v Črni gori v sklopu Uniceffa, kjer je aktivno sodelovala. Prav tako pa je v sklopu svojega obiska, en dan namenila obisku doma Bijela, od koder je bila kot 11 mesečna dojenčica posvojena tudi sama. 

22. oktobra 2012 je sodelovala na tiskovni konferenci ob izidu knjige prof. DR. Darje Zaviršek, FSD z naslovom Notranje in meddržavne posvojitve: Od osebnih izkušenj do dobre prakse, kjer je vključena tudi Katarinina pravljica Deklica, ki jo je prineslo letalo, ki jo je napisala kot primer kako povedati otroku, da je posvojen. 

Novembra 2012 je skupaj s priznano slovensko režiserko, s katero sta se spoznali na snemanju oddaje na temo posvojitev, Ivano Djilas, organizirala dobrodelno akcijo "Bodi dober – prinesi paketek". Skupaj sta za sirotišnici v Srbiji in Črni Gori ter za otroke v Afriki - Burundi zbrali več kot 200 kg plišastih igrač, oblačil ter sladkarij. Akcijo pa so podprli tudi na Mestni občini Ljubljana, kjer so prav tako pomagali pri zbiranju igračk za otroke.


8. januarja 2013 je obiskala sirotišnico v Zvečanski, Srbija, kjer sta skupaj z Ivano Djilas osebno predali zbrane obleke, igračke in sladkarije. 

Konec januarja 2013 je sodelovala z domom Malči Belič pri projektu Izmenjave otrok z domom Bijela, sirotišnico, kjer je sama kot dojenčica preživela skoraj eno leto in pomagala pri sofinanciranju prevoza. 

12. februarja 2013 je bil zaključen še en mednarodni dobrodelni projekt "Igrače in obleke za Afriko "v
sodelovanju z mednarodno organizacijo ADRA. Darovane igrače in obleke so tako prispele do svojih novih lastnikov.
Junija 2013 se je zaključil humanitarni projekt v sodelovanju z društvom Mozaik.

Septembra 2013 je prvič obiskala dom za otroke Rada Vrašnjević v Banjaluki, kjer je pričela s sodelovanjem in 26. septembra pripravila rojstnodnevno presenečenje za šestletno deklico, ki je praznovala rojstni dan.V začetku oktobra 2013 jo je njeno rodno mesto povabilo k sodelovanju pri promociji projekta rejništva v njihovem mestu. Ker se promocije ni mogla udeležiti, je v ta namenposnela video, ki je dosegel zelo pozitiven odziv tudi v Črni Gori.

Konec oktobra 2013 je podpisala pogodbo o sodelovanju za izdelavo aplikacije po predlogi knjige Naših prvih 1095 korakov, ki je izšla v januarju 2014.

V decembru 2013 jo je CSD Krško povabilo kot predavateljico na temo Posvojitev in rejništva na dogodek, ki ga vsakoletno organizirajo za svoje posvojiteljske in rejniške družine.

Od leta 2006 je sodelovala pri številnih intervjujih na temo posvojitev tako na televiziji, kot tudi v tiskanih medijih. Portal za starše ringaraja.net jo je tudi povabil k sodelovanju kot strokovnjakinjo na področju posvojitev, kjer odgovarja na vprašanja bralk in bralcev na to tematiko. 

V prihodnosti si želi ustvariti družino in morda celo kdaj posvojiti. Sama pravi, da bi se težko odločila za en moto svojega življenja ... "Definitivno živi za trenutek, saj je življenje kratko, povej kaj čutiš tistemu, ki ga imaš iskreno rad, saj je vsak trenutek v življenju samo trenutek, ki je neponovljiv. Za kaj ga torej ne bi izkoristil za nekaj tako lepega."


Drugi o avtorjuAna Vuksanović, dipl. soc. del.,
Center za socialno delo Berane, ČG:


"V tistem svetem in vzvišenem trenutku, ko ženska prvič postane mati, se ne zaveda popolnoma teže, kompleksnosti in odgovornosti svoje bodoče vloge. Narava ji je dodelila reflekse, instinkte in čustva, tako da prvič, zavestno ali ne, stisne svojega OTROKA na svoje prsi, nase in ga obdrži za vedno ... Včasih pa zaradi različnih, najpogosteje bolečih življenjskih okoliščin na žalost samo za hip...”

Nadaljuj z branjem

mag. Martina Jenkole, vodja projekta Zagovornik - glas otroka,
Varuh človekovih pravic:


"Katarino sem spoznala kot trinajstletno deklico, ki se je pojavila pri meni v razburkanem poglavju svojega življenja, pa vendar kljub mladosti odločna, da je treba narediti korak naprej, le kako, še ni vedela. Takrat se je odločila, da hoče odpreti nov list v zgodbi svojega življenja in tej odločitvi kasneje tudi kljub številnim težavam vestno sledila...”

Nadaljuj z branjem


Pismo še ene mame…


Tudi jaz sem posvojila svojo tretjo hčerko…Katarina ji je ime…


Nadaljuj z branjem

Get your BabyBook:
Get your Adoption BabyBook:

Design & production by: MMVisual